Mökkialue

”Kiitokset ihanasta viikosta, keskellä kauneinta suomen luontoa. Viikko on kulunut mukavasti olemisen ihanuudesta nauttien, koirien kanssa touhuten, korttia pelaten ja tulipa kisattua tikanheitossakin.”

LEMMIKIT

Kaikkiin mökkeihimme ovat myös lemmikit tervetulleita. Ympäristössä on paljon mukavia pikkuteitä lemmikkien ulkoiluttamista ajatellen. Varsinaisen uimarantamme ulkopuolella on runsaasti erilaisia poukamia, joista lemmikit voivat käydä uimassa. 

”Helppo majoitus omatoimiselle retkihenkiselle koiraperheelle. … Voin kuvitella kuinka kiva paikka kesällä …kun nytkin oli helppo olla.”

VONKALEEN ELÄIMET

Kesällä huoltorakennuksen vieressä on kanila, jossa asustaa kolme ranskanluppakania. Talvella ne ovat lampaiden kanssa tallirakennuksessa, jonne niitä voi mennä rapsuttelemaan ja ruokkimaan. Lampaat asustavat kesällä metsässä ja tulevat mielellään napostelemaan herkkupaloja.

”Päkäpää, Mää ja Ruusu valloittivat meidät. Pikkuinen Milli (1,4v) sai syöttää niille horsmaa ja heinää. Täällä silmä ja korva lepää täydellisesti.”

Viima on Antin koira. Se on rodultaan Jakutianlaika. Tarkkaavaisuus, valppaus ja ystävällisyys ovat tämän monella tavalla lunta rakastavan koiran ominaispiirteitä. Viima ei aristele tulla Antin kanssa veneeseen ja kuumalla ilmalla makailee mielellään vesirajassa. Heikkojen jäiden aikaan se on liiankin uhkarohkea. 

HUOLTORAKENNUS

Huoltorakennuksessa on sisävessa, kaksi suihkua, sähkösauna sekä pyykinpesukone ja ”ekopiste”. Ilmaiseksi lainattavissa on kirjoja ja videoita, pelejä ja leluja, pulkkia, potkukelkkoja, lasten sänky, itkuhälytin ja syöttötuoli.

”Siistit mökit, veden läheisyydessä, rauhallinen paikka. Paljon viihdykettä (pelejä, filmejä)”

LASTEN LEIKKIPAIKKA

Leikkipaikan kaksi keinua ja hiekkalaatikko sekä lähistöllä sijaitsevat monet kiipeilykivet tarjoavat lähtökohdat lasten leikeille. Talvella leikkipaikkana toimii järvenjäälle tehty napakelkka ja rinteeseen rakennettu liukumäki.

”Maagisen ihanteellinen paikka pienten lasten kanssa! Kanit! Hiekkalaatikko! Pelit! Uskomaton rauha! Ranta ja järvinäköala!”

PELIKENTTÄ

Pelikenttä sijaitsee leikkipaikan takana. Pelivälineitä voit hakea huoltorakennuksen varastosta.

ALUEEN YHTEINEN UIMARANTA

Rantasaunan edessä on yhteinen hiekkaranta. Vesileikkivälineet ovat vapaasti lainattavissa. Jos niitä ei ole rannalla, voit hakea tarvitsemasi huoltorakennuksen pikkuvarastosta. Vesijuoksuvälineiden, kanoottien, surffilautojen tms. vuokraamista voit tiedustella henkilökunnalta.

RANTASAUNA

Rantasauna on perinteinen suomalainen jatkuvalämmitteinen sauna (rakennettu 1940-luvulla), jonka lauteille mahtuu seitsemän henkeä. Talvella vesi kannetaan avannosta ja kesällä pumpataan löylyhuoneessa olevalla pumpulla.

Mökkivieraat voivat varata rantasaunaa käyttöönsä soittamalla Vonkaleen numeroon +358443049458. Varaa ajoissa, sillä saunan lämmittäminen talvisaikaan kestää neljä tuntia. Mökkivieraille tuntihinta on kesällä 20e/ tunti ja talvella 30e/tunti. Ulkopuolisille sopimuksen mukaan.

”Mukava, rauhallinen ja, luonnonläheinen paikka…. Rantasauna oli todella hyvä!”

PALJU

Saunaniemen kärjessä sijaitseva palju lämmitetään sen varanneille koko illaksi (noin 4 tuntia). Paljuun mahtuu maksimissaan seitsemän henkeä. Talvella lämmittäminen kestää viisi tuntia, kesällä päästään tuntia vähemmällä. Paljun vuokra talvella on 150€/ilta, kesällä 100€/ilta.

”…napakelkka järven jäällä, sauna ja lämmitetty palju, ja tietysti kalastus! Palataan!”

GRILLITUPA

Uimarannan vieressä sijaitsevaa grillitupaa voit mökkivieraanamme käyttää ilmaiseksi, kunhan sovit siitä henkilökunnan kanssa ja siivoat jälkesi. Paljun vuokrauksen yhteyteen sisältyy myös grillitupa.

”Upea sauna ja grillikatos rannassa! Suosittelemme!”

KALAMAJA

Kalanperkuumaja on rakennettu helpottamaan kalaonnea kokeneiden kalastajien perkuutyötä. Hyttysiltä ja tuulelta suojassa kalojen jatkokäsittely on mukavampaa. Juokseva vesi, suola ja pussit perkuujätteille kuuluvat kalamajan varustuksiin.
Kalamajassa säilytetään myös pelastusliivejä.

KALALAMMIKKO

Kalalammikkoon istutetaan keväisin kirjolohia. Kalat ruokitaan kahdesti päivässä, aamuisin ja iltaisin. Lapset voivat osallistua ruokintaan.

Jos haluat kalastaa lohen itsellesi, soita Vonkaleen numeroon +358443049458. Yksi lohi maksaa 20e (sisältää suolistamisen), savustaminen 10e. Voit halutessasi savustaa lohen itse ja lainata savustuslaatikkoa meiltä maksutta.

”Parasta oli, kun sain ihan itse kelata kalan, se pääsi ensin karkuun, Antti otti sitten sen haaviin!”

LUONTOPOLKU

Lähimetsässä kulkee luontopolku, jonka varrella on luontoon ja selviämiseen liittyviä kysymyksiä suomeksi, englanniksi ja venäjäksi.

METSÄLAAVU

Luontopolun varrella sijaitsee mökkivieraiden vapaassa käytössä oleva metsälaavu tulisijoineen ja tarvikkeineen.

”…Alueella oli rakenteilla myös oma pieni luontopolku, joka varrella oli ihana laavu ja tulipaikka…”

Mökkivierailla on mahdollisuus majoittua laavussa yön yli ilmaiseksi. Vonkaleella on vuokrattavana retkipaketteja (solukumi ja makuupussi).

HIIHTOLATU JA LUMIKENKÄILY

Metsän laidasta lähtee noin viiden kilometrin pituinen hiihtolatu, joka kulkee metsälaavun kautta. Myös järven jäällä kulkee latuja, joille pääsee suoraan Vonkaleen rannasta. Varsinaiset kuntoiluun soveltuvat ladut lähtevät hotelli Keiteleen edestä (autolla noin 10 km).

Lumikengillä on mahdollista kulkea umpihangessa ja myös sellaisissa paikoissa, jonne hiihtolatua ei ole mahdollista tehdä. Lyhyitä valmiita lumikenkäreittejä löytyy omasta lähimetsästämme. Vuokraamme suksia monoineen, lumikenkiä ja retkiluistimia.

Lumikengillä on mahdollista kulkea umpihangessa ja myös sellaisissa paikoissa, jonne hiihtolatua ei ole mahdollista tehdä. Lyhyitä valmiita lumikenkäreittejä löytyy omasta lähimetsästämme. Vuokraamme suksia monoineen, lumikenkiä ja retkiluistimia.

RETKET LÄHIALUEELLE

Lähistön pieniin saariin on mukava tehdä omatoimiretkiä kaikkina vuodenaikoina.

Kalastuslautalla (11 hlöä) voit päästä asioimaan tai ravintolaan kaupungille sekä kanava-, uinti- tai snorklauskierrokselle (katso aktiviteetit).

”Kiitokset jännittävästä veneilyreissusta Suolahteen. Luontoäiti antoi oman haasteensa ja mehän vastattiin haasteeseen. Kiitos!”

ERITYISIÄ PÄIVIÄ

Jäätien avaaminen viereisestä Halmevalkamasta Kovalan niemeen lähelle Äänekoskea on asia, jota moni autoilija odottaa. Jäätie tarjoaa myös hienoja mahdollisuuksia ulkoilulle.

Pienlennokkikerhon kokoontuminen:
Yleensä kevään jonain viikonloppuna Vonkaleen edustan järvenjää täyttyy pienlennokkien hurjista lentosuorituksista. Pienlennokkikerho kokoontuu silloin Huvilassa yhteiseen kevään lennokkitapahtumaansa. Järveltä voit seurata näitä lentonäytöksiä.

Pilkkikisat:
Kevätauringon voimistuessa järvelle saapuvat niin yksittäiset pilkkijät kuin pilkkikisojen järjestäjät.

Juhannus
Läheisellä Halmevalkaman uimarannalla poltetaan vuosittain yhteinen juhannuskokko. Vonkaleen alueelta matkaa kertyy puoli kilometriä, joka on mukava taittaa keskikesän illassa.

Keitelejazzit pidetään Äänekoskella heinäkuun viimeisenä viikonloppuna. Jazzeille voit kulkea järven poikki sovittuun hintaan Vonkaleen kalastuslautalla, jos aikataulut sopivat molemmille osapuolille.

Sumiaisten rautalankafestivaali järjestetään niin ikään heinäkuussa. Matkaa kertyy noin 15 km.

Suurajot elokuun alussa ovat tapahtuma, jonka johdosta kaikki mökit ovat varattuja jo kuukausia etukäteen.

Huutokauppakeisari pitää huutokauppaansa joka perjantai. Monet vieraistamme varaavat mökin huutokaupassa käyntiä ajatellen. Matkaa huutokauppaan kertyy noin 20 km.

Kysymyksiä?

Majoitus & kalastus Vonkale